Актуално

Майки на деца с редки заболявания протестират в София




петък, 2 ноември 2012 г.

Десетки майки на деца с редки и тежки заболявания се събраха на протест пред Министерството на здравеопазването. От ведомството отказаха да разговарят с тях, но обещаха, че до края на следващата седмица ще бъде организирана среща на експертно ниво с представители на организации на родители на деца с увреждания.

Това е вторият подобен протест в защита на интересите и правата на децата с редки и тежки заболявания, като първият беше организиран на 17-ти май. Днес протестиращите поставиха осем искания – осигуряване на безплатни лекарства и медицински изделия за основното и всички съпътстващи заболявания на децата, изследванията и процедури да се поемат изцяло от НЗОК, градската среда да се приведе към изискванията за достъп на хората с увреждания, задължителното и безплатно да минаване на преглед за аномалии в плода на всички бъдещи майки, да се легализира присаждането на стволови клетки, да се създаде национален регистър на децата с увреждания и да се осигури доход на майките, които отглеждат децата си с увреждания в домашни условия.

“Ние днес сме се събрали с една единствена цел – да не мръднем от този площад, да застенем пред Министерството на здравеопазването с инвалидни колички и да не мръднем, докато Десислава Атанасова не слезе и не даде точни параметри за среща, на която да седнат всички заинтересовани страни и да спрем да се лъжем и да си разменяме писма”, каза един от организаторите на протеста – Петър Лазаров. Той заяви, че от предишния протест до този момент не е направено абсолютно нищо.

Протестиращите останаха недоволни, че представителите на Министерството на здравеопазването така и не се срещнаха с тях. Като причина те посочиха това, че скандиращите не са част от одобрените от пациентски организации, с които ведомството работи. Въпреки това те обещаха, че до края на следващата седмица ще бъде организирана среща на експертно ниво с представители на организации на родители на деца с увреждания. “Министерството на здравеопазването пое конкретен ангажимент пред родителите на деца с увреждания и пред гражданското общество. Това е една плаха крачка към нашия конструктивен диалог”, коментира и обеща, че ще използва възможността да намери отговорност и експертност в диалога с министерството. “Аз съм абсолютно обеден, че социалният министър Тотю Младенов ще дойде на тази среща, и се надявам тогава да има двама отговорни министри. Ако на тази среща усетим, че това е просто “отбиване на номера”, ще бъде организиран много по-сериозен протест, но се надявам да се стига до това”, подчерта той.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Лектори

Copyright © 2012 • Ресурсен център - Перник • Всички права са запазени и са обект на авторско право